Klassieke minestrone
Dit heb je nodig:
- 2 rode uien, fijngesnipperd
- 2 wortels, gesneden
- 2 stengels bleekselderij, gesneden
- 1 venkelknol gesneden
- 2t knoflook in dunne plakjes
- ½ bos basilicum, blaadjes apart, steeltjes fijngehakt
- 1 kg tomaten
- 1 blikje tomatenpuree
- 2 courgettes (in halve maan plakjes)
- 300g savooiekool, hart verwijderd, blaadjes gewassen en in reepjes gesneden.
- 1,2 ltr. Groentebouillon (eventueel meer om te verdunnen)
- 75 g gedroogde schelpjespasta
- Witte bonen (gedroogd eerst een dag wellen in water en beetgaar koken )
- spekblokjes
- 125 ml rode wijn
Zo maak je het klaar:
Maak eerst een sofrito, dat is een soepbasis van aromatische ingrediënten. Doe een scheut olie in een pan op middelhoog vuur. Roer de reepjes ontbijtspek, uisnippers, wortel, bleekselderij, venkel, knoflook en basilicumsteeltjes erdoor en bak 15-20 min op een laag vuur tot alles zacht, maar nog niet verkleurd is.
Voeg de wijn toe en breng aan de kook. Doe de tomaten en de courgette en tomatenpuree erbij en laat alles op laag vuur verder koken.
Roer de kool, de bonen (met vocht) en de bouillon erdoor. Breng de soep aan de kook en roer de pasta erdoor.
Verhit de soep nog 10-12 minuten tot de pasta gaar is. Doe, als de soep te dik is wat extra bouillon of water erbij.
Voeg zout en peper toe naar smaak plus de basilicumblaadjes en eindig met een scheutje olijfolie.
Bron: Jamie’s recepten jaarboek