fbpx

Zuurkoolovenschotel met appel, ui en gemengde noten

 In Aardappel, Appel, Zuurkool

Dit heb je nodig:

  • 1 kilo vastkokende aardappelen
  • zout en peper
  • 250 ml volle melk
  • 3 el en een beetje roomboter
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 2 uien, in halve ringen
  • 500g zuurkool (afgespoeld en uitgelekt)
  • 2 laurierblaadjes
  • 1/2 tl kummelzaad
  • 150 ml appelsap
  • 2 appels goudrenet ( ca 150g) gewassen
  • 1/2 tl kerriepoeder
  • 100g gemengde noten geroosterd en grof gehakt
  • 3 takjes tijm (alleen de blaadjes)

Zo maak je het klaar:

Schil de aardappels, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in ca 20 minuten gaar in water met wat zout


Giet de aardappels af in een vergiet en doe ze terug in de pan. Voeg de melk en 1 el boter toe en stamp tot een puree. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Verwarm de oven voor (electrisch 180 C / hetelucht 160 C)


Fruit 1/4 van de uien in 1 el roomboter glazig. Voeg de zuurkool, laurier en het kummelzaad toe en blus af met het appelsap. Laat met het deksel op de pan ca 15 min op zacht vuur stoven.


Verwijder intussen het klokhuis uit de appels en snijd de appels in mooie gelijke halve plakjes. Leg 2/3 van de plakjes bij de zuurkool en laat ca 5 minuten meesmoren. Breng alles op smaak met het kerriepoeder, zout en peper.


Vet de ovenschaal in met wat boter en bedek de bodem met het appel-zuurkoolmengsel. Schep daarbovenop de aardappelpuree en strijk het en beetje glad met een lepel of een vork. Bak de schotel ca. 20 minuten in de oven.


Bak intussen de rest van de uien in 1 tl boter goudbruin. Meng de gebakken uien en de geroosterde noten met de tijm.


Neem de zuurkoolschotel uit de oven en leg er de overgebleven appelplakjes op. Strooi het ui-noten-tijmmengsel over de schotel en bak de schotel nog ca 5 minuten in de oven.

Bron: Foodies november 2019

Recent Posts

Laat een bericht achter

0