Woudbonenstoof met savooiekool en flatbreads

Dit heb je nodig 4 personen: 

  • 250 gr gedroogde woudbonen
  • 2 teentjes knoflook (gepeld en gesnipperd)
  • 2 el tomatenpuree
  • 4 laurierblaadjes
  • 1l groentebouillon
  • 1 takje rozemarijn
  • 0,5 savooiekool
  • 400 gr zelfrijzend bakmeel
  • Olijfolie
  • 320 gr yoghurt
  • kruiden naar smaak
  • zout


Zo maak je het klaar:

Week de avond van tevoren (of 8-12 uur) de bonen in koud ruim water.  

Verhit olijfolie in een ruime kookpan en fruit hierin de knoflook wat aan. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak nog 1 minuut. Giet de bonen af, spoel nog een keer na en laat goed uitlekken.

Voeg de bonen, bouillon, laurier en rozemarijn toe aan de pan en breng aan de kook. Als het kookt zet het vuur dan wat lager zodat het net kookt. Hoe rustiger je stooft hoe mooier de bonen heel blijven. Doe dit ongeveer een uur.  

Was en snijd de savooiekool in repen en voeg ze na een uur toe. Laat het dan nog 20 minuten stoven.          

De bonen en kool moeten nu heerlijk zacht zijn maar niet uit elkaar vallen.

Haal de laurierblaadjes en het stokje van de rozemarijn eruit.

Bereiding voor de flatbreads:

Verwarm de oven voor op 180°C

Doe de bakmeel, 1 tl zout en yoghurt in een kom en kneed tot een samenhangend nattig deeg. Verdeel in circa 10 gelijke stukken.

Druk de bolletjes deeg plat (echt goed plat tot 0,5 cm). En verdeel over een bakplaat die bekleed is met bakpapier.

Meng wat kruiden (gedroogd of vers) met olijfolie en zeezout en smeer hiermee de platte broodjes in met een kwast.

Bak de broodjes in de oven op 180°C knapperig bruin.

Serveer nu de warme stoof in een kom en eet dit samen met de flatbreads. Eet smakelijk!

Deel dit recept: