Vegetarische Chili
Dit heb je nodig:
- 2 rode uien
- 2 zoete aardappels à 250 g
- 3 verschillend gekleurde paprika’s
- 4 grote rijpe tomaten
- olijfolie
- 1 tl komijnzaad
- 1 tl gerookte-paprikapoeder
- 4 tenen knoflook
- 1 citroen
- 150g witte bonen (wellen 8u en 1 u. koken)
- hete chilisaus
- 250 g (zwarte) rijst
- 1 bos verse munt à 30 g
- 4 el yoghurt
Zo maak je het klaar:
Verhit een grillpan op hoog vuur. Pel de uien, boen de zoete aardappels en haal de zaadjes uit de paprika’s. Snijd een klein stukje van elk af en zet de stukjes met een van de tomaten opzij (voor de salsa die we later maken).
Snijd de overgebleven tomaten doormidden en de rest van de groenten in grove stukken van ongeveer 4 cm, en rooster ze in porties in de grillpan.
Schenk 1 eetlepel olie in een grote, zware braadpan op matig-laag vuur en voeg de komijn en het paprikapoeder toe. Strooi de gepelde en grof gehakte knoflook in de pan, rasp er de citroenschil bij en voeg, terwijl je regelmatig blijft roeren, de krokant geroosterde porties groenten toe. Giet er de bonen (met vocht en al) en 1½ blik water bij, en roer er ongeveer 1 eetlepel (of naar smaak) chilisaus door. Voeg zeezout en zwarte peper naar smaak toe en laat de chili 30 minuten pruttelen, of tot hij voldoende dik en ingekookt is.
Kook de rijst intussen volgens de aanwijzingen op de verpakking in een pan gezouten kokend water. Pluk de blaadjes van 2 takjes munt, hak ze samen met de apart gehouden salsagroenten heel fijn en maak het salsamengsel aan met citroensap en zeezout en zwarte peper naar smaak.
Marmer de yoghurt met een paar kloddertjes chilisaus. Serveer de chili met de rijst, salsa, yoghurt en eventueel nog extra tortilla’s, en strooi er gesnipperde muntblaadjes op.
Bron: Jamie Olivier.VEG