Surinaamse Roti met kruidige tempeh
Dit heb je nodig 4 personen:
- 1 kg krieltjes (voorgekookt) of knolselderij
- 500 g sperziebonen, schoongemaakt
- 100 ml water
- 1 blokje groentebouillon
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 ui
- 2 tl massala kruiden
- 1 rode peper, zonder zaadjes gesnipperd
- 4 eieren
- Zonnebloemolie of olijfolie
- Rotivellen of tortilla wraps
- Sambal naar smaak
Voor de tempeh - 500 gram tempeh
- 1 sjalot, gesnipperd
- 1 teen knoflook, geperst
- 1 el kerriepoeder
- 1 bouillonblokje
- zonnebloem olie
- sambal naar smaak
- blikje tomatenpuree
Zo maak je het klaar:
Voor de tempeh
Snijd de tempeh in kleine reepjes en bak deze in wat olie rondom bruin en krokant, verwijder uit de pan. Verhit opnieuw wat olie in een pannetje en voeg hier alle kruiden, knoflook, het gesnipperde sjalotje en de tomatenpuree aan toe. roer alles samen, maar laat dit niet verbranden. Voeg een klein scheutje water toe en verwarm. Roer de gebakken tempeh erdoor en laat op zeer laag vuur ongeveer 10 minuten heel langzaam doorbakken.
Voor de rest
Halveer en kook de krieltjes of snij de knolselderij in blokjes en kook deze voor, bewaar het water om vervolgens de eitjes te koken. Kook in een andere pan ook de boontjes tot net beetgaar.
Zet een grote wok pan op het vuur en doe hier een flinke scheut olie in. Voeg het bouillonblokje, de knoflook, de gesnipperde ui en de kerriepoeder toe en bak dit een minuut totdat het een heerlijk geurend papje geworden is. Hak de peper fijn en voeg toe aan de kruidenmix. Doe de voorgekookte aardappelen erbij en bak dit ongeveer 4 minuten mee. Voeg de sperziebonen toe en bak dit ongeveer 2-3 minuten. Doe hier 100 ml water bij. Laat dit een kwartiertje stoven met de deksel erop.
Leg de gepelde eieren in de groenten pan en schep de roti eroverheen zodat ze de smaak opnemen. Warm de vellen op in een pan of in de oven. Schep de roti op een bord met een eitje, schep wat tempeh erbij en serveer met de rotivellen ernaast om alles mee op te eten!