Gedroogde bonen gebruiken: zo doe je dat!
Gedroogde bonen zijn een must-have voor je voorraadkast
Gedroogde bonen hebben alleen maar voordelen. Ze zijn lang houdbaar, goedkoper, en erg voedzaam. Zo vormen ze een bron van proteïne en vezels. Doordat ze zo lang houdbaar zijn en niet in een blikje met vocht getransporteerd worden is het ook nog eens een hele duurzame keuze.
De bonen die gedroogd zijn moeten altijd eerst geweekt worden. Als je gedroogde bonen weekt nemen ze water op en worden ze gelijkmatig zacht tijdens het koken. Ook verkort het de kooktijd. Zou je ze niet eerst weken, dan valt een deel van de bonen uit elkaar terwijl het andere deel nog hard blijft.
Hoe lang kun je gedroogde bonen bewaren?
Gedroogde peulvruchten zijn super lang houdbaar. Hier zit wel een kleine maar aan: hoe ouder de boon, hoe langer de kooktijd. Na 2 jaar zal de kooktijd merkbaar langer zijn en is de boon niet meer optimaal. Kijk, ruik en proef! Een gevlekte schil, donkere vlekken, een sterke geur of zichtbare sporen van schimmel zijn een teken van bederf.
Zo gebruik je gedroogde bonen
Hoeveel gram?
Bonen nemen water op en worden zwaarder. Wanneer je voor een recept 300 gram bonen gebuikt, heb je 100 gram gedroogde bonen nodig (ratio 1:3). Dus 1 kopje gedroogde bonen staat gelijk aan 3 koppen gekookte bonen.
Een nachtje weken
Laat ze voor gebruik een nachtje weken. De bonen nemen rustig vocht op en de volgende dag kun je ze dan in 1 tot 2 uur zachtkoken. Laat bonen een hele dag in het water staan, dan gaan ze fermenteren. Wanneer je bonen niet weekt maar meteen kookt zal het schilletje tijdens het koken eerder barsten en wordt de boon niet gelijkmatig zacht.
Koken van gedroogde bonen
Spoel de boontjes goed af. Zet een ruime pan water op en kook de bonen in 1 tot 2 uur volledig zacht in zout water. Een boon die nog een beetje hard is, is moeilijker te verteren en vergroot de kans op winderigheid.
Een klein beetje baksoda in het kookwater maakt de schil van bonen nog zachter en makkelijker verteerbaar. Dit is ideaal voor hummus bijvoorbeeld. Hierdoor wordt je er ook minder snel opgeblazen.
Geen tijd om de bonen te koken?
Als je weinig tijd hebt, zijn juist kleine deze gedroogde peulvruchten heel handig. Rode en groene linzen hoeven niet geweekt te worden en koken binnen het uur gaar. Je kunt ook de bonen een dag vooraf al koken. Ze blijven tot 5 dagen in de koelkast goed. Wil je ze langer bewaren? Laat de gekookte bonen dan volledig afkoelen en zet ze in de vriezer. Dan blijven ze tot 3 maanden goed.