Smokey savooiekool (groene kool) van de bbq

Dit heb je nodig 2-3 personen: 

  • Halve savooiekool
  • 1 grote sjalot of 2 kleintjes
  • 1 rode peper
  • 2 tenen knoflook
  • Sap van halve citroen
  • 10 gram gember, geraspt
  • 2 el green gypsy – love your chick
  • 4 aardappels om te poffen
  • 100 ml olijfolie
  • 3 el sojasaus
  • Optioneel: zelfgemaakte kruidenboter

Zo maak je het klaar:

Gebruik bij dit recept de bbq, deze is warm genoeg wanneer de kolen volledig aan/wit zijn (of gebruik de oven op 200 graden).


Snijd de halve kool in twee parten. Snipper de ui grof, de knoflook en rode peper fijn. Gebruik van de peper de zaadjes naar eigen smaak, hoe meer hoe pittiger. Mix de ui, knoflook en peper met de olie, geraspte gember, green gypsy kruiden, sojasaus en sap van een halve citroen tot een marinade.


Breng een pan met water aan de kook en kook parelcouscous met het bouillonblokje gaar in ca. 9 minuten.


Stop bij beide stukken savooiekool met een lepel beetjes van de marinade tussen alle lagen. Verpak de stukken apart in een dubbele laag aluminium folie. Spoel de aardappels grondig af en verwijder al het zand. Pak ook deze in twee lagen aluminiumfolie in, besprenkel ze voor het dichtmaken met olijfolie, peper en zout. Grill de kool en de aardappels in ongeveer 45-50 minuten gaar en zacht. Draai tussentijds om.


Haal de pakketjes van de bbq en verdeel over de borden.

Tip: snijd de aardappels open en vul deze met huisgemaakte kruidenboter, bieslook roomkaas, oesterzwam shoarma of vega spekjes.

Maak er ook eens chimichurri saus bij en serveer deze op de kolen. Doe hiervoor een rode peper, 2 tenen knoflook, ui, ½ bos peterselie, 2 tl gedroogde oregano, snufje zout, 6 el olijfolie en 1 tl azijn in een hoge beker en mix kort met een staafmixer tot een grove pesto.

Deel dit recept: