Marokkaanse bonensoep met linzen

Dit heb je nodig: 

  • 500 gram bonen (eerst wassen en weken) 
  • 400 gram groene linzen
  • 4 a 5 tomaten
  • 2 uien
  • 2 wortels
  • 1 courgette
  • 3 eetlepels olijfolie
  • kwart bosje fijngehakte peterselie
  • kwart bosje fijngehakte koriander
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel komijn poeder
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1,5 liter water
  • peper en zout

Zo maak je het klaar:

Deze Marokkaanse bonensoep is vooral heerlijk op koude winterdagen. Je kunt er verschillende soorten bonen (wit, bruin, zwart, kidney) en linzen (rood, groen) voor gebruiken. In dit recept gebruiken we kidney bonen en groene linzen.


Snijd de uien, tomaten, wortels en courgette in stukken.  Verhit de olijfolie in een soeppan op middelhoog vuur en voeg de uien, knoflookteentjes, gemberpoeder, komijnpoeder en paprikapoeder toe.


Roer door elkaar en laat het mengsel op zacht vuur een minuut of 6 lekker aanbakken. Voeg nu de tomaten, de wortels, de courgette, de bruine bonen en linzen toe en roer alles weer door elkaar. Schenk het water in de pan en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur lager en laat het een uurtje pruttelen. Voeg de helft van de fijngehakte peterselie en koriander toe.


Je  kunt er nu voor kiezen om het bonenmengsel geheel te pureren met een staafmixer of keukenmachine, maar je kunt ook de helft van het mengsel uit de pan halen en alleen dit pureren. Daarna voeg je dit weer toe bij de rest van de bonensoep. Garneer met de overgebleven peterselie en koriander Vergeet niet de soep goed te roeren en serveer het lekker heet.


Lekker met een stevig stuk desem brood.


Tip: Je kunt van dit gerecht ook een gewone bonenschotel maken. Dit doe je door er minder water bij te doen en door alleen de uien en tomaten te pureren. De rest van het recept blijft hetzelfde.


Geplaatst in , ,

Deel dit recept: