Koude paprika soep met zure room
Dit heb je nodig 6 personen:
- 1 grote ui, grof gehakt
- 8 salieblaadjes, fijngehakt
- 4 paprika’s
- 2 laurierblaadjes
- 2 tl gemalen komijnzaad
- een snuf gedroogde chilivlokken
- 500 ml groentebouillon
- 1 stengelbleekselderij, in schijfjes
- geraspte schil van een ½ citroen
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 10 g bladpeterselie, grof gesneden
- 125 ml zure room
- zout
- 2 el olijfolie + extra om te besprenkelen
- 1 tl fijne kristalsuiker
- 25 g basilicum, grof gesneden
Zo maak je het klaar:
Verhit de olie in een grote soeppan en smoor de ui en de fijngehakte salieblaadjes op halfhoog vuur in 5 minuten glazig.
Snijd intussen de parika’s doormidden, verwijder de zaadlijsten. Houd een halve paprika apart en snijd de rest in grove stukken. Doe het in de pan bij de ui. Voeg ook 3/4 tl zout, de laurier, gemalen komijnzaad, suiker en een snuf chilipeper toe. Pas op met de chilipeper, want je doet snel te veel.
Smoor alles weer 5 minuten. Giet de bouillon erbij en breng de soep tegen de kook aan. Deksel op de pan en laat ongeveer 15 à 20 minuten zachtjes koken. Als de paprika gaar is, haal je de laurierblaadjes eruit. Pureer de hete soep in een blender of met de staafmixer glad. Laat hem iets afkoelen. Snijd de apart gehouden halve paprika in kleine blokjes en doe met de bleekselderij, de knoflook en de geraspte citroenschil door de nog hete soep.Laat de soep afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem dan een paar uur of tot de volgende dag in in de koelkast.Haal de soep een half uur voor je hem wilt serveren uit de koelkast. Roer goed en proef of er nog zout of peper bij moet. Schep hem in soepkommen of diepe borden, strooi er royaal basilicum en platte peterselie over, schep er een lepel zure room op en besprenkel met een beetje olijfolie.
Bron: “Het Kookboek” Yotam Ottolenghi
Allergenen: Bouillon(blokjes): selderij en sporen van lactose, soja, vis en eieren (afh. van het merk)
Lactose, selderij