Knalroze risotto met bospaddenstoelen

Dit heb je nodig voor 4 personen: 

  • 300 gram risottorijst
  • 250 gram bospaddenstoelen mix
  • 400 gram gekookte bietjes
  • 1/4 bosje verse tijm
  • 150 ml rode wijn
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1 bouillonblokje (champignon of groente)
  • Vers geraspte pecorino of kaas naar keuze
  • 1 el roomboter

Zo maak je het klaar:

Zet de waterkoker aan met 750 ml water. Snijd de paddenstoelenmix fijn en zet apart. Snij de ui fijn en fruit deze aan in de boter op zacht vuur. Voeg de rijst en takjes tijm toe en bak deze zachtjes mee tot de rijst ‘open’ gaat staan. De rijst wordt dan wat glazig. Blus af met de rode wijn en breng dit aan de kook. Roer regelmatig door.


Los het bouillonblokje op in het kokende water en giet een kwart bij de rijst. Roer regelmatig tot het vocht is opgenomen, voeg dan weer een kwart toe. Herhaal tot de bouillon volledig is opgenomen en proef of de rijst zacht en gaar is. Dit kan in totaal 20 minuten duren. Voeg eventueel wat extra heet water toe wanneer de rijst nog te hard is.


Verhit wat olie in een koekenpan en verwarm langzaam de gesnipperde knoflook hierin. Voeg de paddenstoelen toe en draai het vuur iets hoger. Bak de paddenstoelen gaar. Maal er een beetje verse peper overheen en optioneel wat verse peterselie. Zet apart. 


Haal de bietjes uit de verpakking en bewaar het vocht. Snij de bietjes in fijne blokjes. Roer de bietjes samen met het bietenvocht door de rijst en verwarm een aantal minuten mee. De rijst kleurt nu prachtig roze! Om de kleur nog extra te versterken kun je het vocht net voor opdienen koud door de risotto mengen.

Serveer de risotto met de bospaddenstoelen en naar keuze wat vers geraspte pecorino of geitenkaas.

Geplaatst in ,

Deel dit recept: