Gele stoofperen met gember
Dit heb je nodig:
- 8 stoofperen
- 750 ml water of witte wijn
- 100 g (riet)suiker
- 1 stuk gemberwortel van 3 cm
- 1 stuk kurkuma wortel van 1 cm
- 1 citroen of sinaasappel
- 1 tl kurkumapoeder
Zo maak je het klaar:
Schil de peren, laat voor een mooie presentatie de steeltjes eraan zitten. Schil de gember en de kurkuma wortel en snijd het in plakjes. Snijd van de citroen (of sinaasappel) 3 dunne repen schil af.
Zet een pan klaar waar de peren rechtop net in passen. Doe daarin het water (of witte wijn) met de suiker, de saffraan, de gemberwortel, de citroenschil en eventueel de kurkuma.
Zet de peren in de pan, schenk er eventueel water bij zodat ze net onder staan en breng aan de kook. Doe een deksel op de pan en laat de peren in 1,5 tot 2 uur zacht worden. De kooktijd kan verschillen per soort stoofpeer. Zet eventueel een vlamverdeler onder de pan.
Zet de pit uit en laat de peren afkoelen in het sap. Neem de afgekoelde peren voorzichtig uit de pan, zet ze op een schaal. Kook het sap in tot een siroop en sprenkel dit over de peren.
Tip: voor een kortere kooktijd kunnen de peren in partjes worden gesneden.