Erwtensoep
Dit heb je nodig:
- pak spliterwten
- 2 laurierblaadjes
- bladselderij
- 250 g knolselderij
- 2 aardappelen
- 2 uien
- 250g prei
- 300g winterwortel
- takje peterselie
- 500g schouderkarbonades
- 1 rookworst
- 3 kruidenbouillontabletten
Zo maak je het klaar:
Doe de spliterwten, karbonades, laurierblaadjes, 4 takjes selderijblad, bouillontabletten en 2 ½ liter water in een pan. Breng aan de kook en laat het ca 45 minuten op laag vuur koken.
Schil intussen de knolselderij en de aardappelen en snijd ze in blokjes. Voeg ze na 30 minuten aan de erwten toe.
Pel en snipper de uien. Maak de prei schoon en snijd ze in ringen. Schrap de wortel en snijd hem in blokjes. Knip de peterselie en de rest van de bladselderij fijn. Snijd rookworst in plakjes.
Schep het vlees uit de soep en snijd het in stukjes. Haal de laurierblaadjes en selderij uit de soep.
Pureer de soep met een staafmixer.
Verwarm de boter in een pan. Fruit de ui ca. 3 minuten. Roer prei, wortel, bladselderij, peterselie, rookworst, het vlees en de soep erdoor. Voeg water toe als de soep te dik is.
Kook nog ca. 10 minuten. Breng op smaak met zout en peper.
Lekker met grof bruin brood of roggebrood.