Witlofschotel met sinaasappel en witte bonen

Dit heb je nodig 2/3 personen: 

  • 1 kg witlof
  • 4 perssinaasappels (geperst)
  • 1 tl kurkuma
  • 400 gr aardappels
  • 175 gr witte bonen (minimaal 1 nacht geweekt)
  • 0,5 bol knoflook
  • 4 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 sjalot
  • 120 gr belegen geitenkaas (4 plakken)
  • 15 gram (plantaardige) boter
  • 70 gr room of (plantaardige) melk
  • 35 gr olijfolie
  • zout


Zo maak je het klaar:

  1. Week de bonen minimaal 1 nacht van tevoren in ruim water.
  2. Breng een pan gezouten water aan de kook en voeg te geweekte bonen toe, met de 0,5 bol knoflook en te takjes tijm en rozemarijn. Kook de bonen 1 uur tot ze gaar zijn.
  3. Snijd de witflof in de lengte doormidden en leg ze in een passende pan.
  4. Meng de kurkuma met het sinaasappelsap en giet dit over de witlof.
  5. Zet de pan op het vuur, breng aan de kook en kook de witlof ongeveer 10 minuten gaar in het sinaasappelsap. Check of de witlof zacht is door er een mesje in te steken.
  6. Haal de witlofhelfden met een schuimspaan uit het vocht (bewaar dit, leg ze in een zeef en laat goed uitlekken boven een kom. Doe het kookvocht terug in de pan.
  7. Schil de aardappels en kook ze goed gaar. Giet af en doe terug in de pan. Pureer de aardappels met een aardappelknijper of stamp ze fijn. Voeg de room en olijfolie toe en meng tot een gladde puree. Breng op smaak met zout.
  8. Giet de bonen af en doe ze in de pan met het kookvocht van de witlof. Zet de pan op het vuur en laat het geheel inkoken tot het een sausdikte heeft.
  9. Snipper het sjalotje.
  10. Haal de pan van het vuur, voeg de boter en gesnipperde sjalot toe en roer goed door.
  11. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  12. Leg de gekookte witlof naast elkaar in een ovenschaal en verdeel hier de aardappelpuree over.
  13. Bedek de aardappelpuree met de plakken geitenkaas en laat dit zo’n 5 minuten in de oven smelten.
  14. Verdeel voor het serveren de witte bonen over de schaal.
  15. Eetsmakelijk!

*Dit recept komt uit het boek groentefeest van Sidney Schutte!

Eet smakelijk!

Geplaatst in ,

Deel dit recept: