Klassieke aspergesoep

Dit heb je nodig: 

  • 500 gr. ongeschilde witte asperges
  • 3 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 1 groentebouillonblokje
  • 75 gr. boter
  • 75 gr. bloem
  • 2 el. fijngehakte peterselie
  • Bekertje slagroom
  • Peper en zout

Zo maak je het klaar:

Schil de asperges en snijd de harde onderkanten eraf. Houd de schillen en onderkanten apart. Breng vervolgens 2 liter water aan de kook. Doe de geschilde asperges in het water en laat 5 minuten koken. Zet het vuur uit en laat de asperges 10 minuten met de deksel op de pan staan. Haal de asperges uit de pan en snijd de kopjes en stelen in stukjes.


Zet het vuur weer aan, doe nu de schillen en kontjes in de pan en laat deze een uur op laag vuur trekken zonder het geheel te laten koken. Zeef vervolgens de bouillon met een passeerdoek of theedoek (uitgespoeld) en een vergiet boven een kom. Gooi de schillen en kontjes weg.


Laat het boter op een laag vuur smelten. Fruit hierin de sjalotjes tot ze glazig zijn. Voeg de bloem toe en bak al roerend ca. 3 minuten mee. Voeg de aspergebouillon, het bouillonblokje en de gesneden asperge stukjes toe en laat dit 5 minuten zacht koken. Pureer vervolgens het geheel met een staafmixer. Tot slot voeg je de kopjes, room, peterselie (of bieslook) toe en warm dit nog even op zonder de soep te laten koken.


Bron: Kitchenista  

Geplaatst in ,

Deel dit recept: