Vegan ‘pulled pork’ van koningsoesterzwam

Dit heb je nodig: 

  • 2 koningsoesterzwammen (eryngii) of jackfruit
  • 6 volkoren wraps (of broodjes)
  • 2 witte uien
  • 2 minikomkommer

Voor de marinade:

  • 1 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 eetlepels gerookt paprikapoeder
  • 1 rode peper
  • 2 eetlepels appelstroop
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • 3 eetlepels witte wijnazijn of appelazijn
  • 3 eetlepels (vegan) sojasaus

Zo maak je het klaar:

Verwarm de oven voor op 180 graden of maak de bbq aan. Steek een vork in de steel van de oesterzwam en trek deze voorzichtig uit elkaar zodat je draden krijgt. Snijd het kapje in reepjes.


Doe dit in een grote kom of diepvrieszak. Snijd de rode ui, knoflook en peper zo fijn mogelijk. Meng dit met de tomatenpuree door de oesterzwam draden. Meng dan de appelstroop, azijn, sojasaus en overige kruiden door het mengsel. Laat dit minimaal 30 minuten marineren.


Verhit wat olie in een pan en bak de paddenstoelen aan tot ze zacht zijn. Verdeel het dan over een bakplaat of grillpan en schuif de paddenstoelen ongeveer 20 minuten de oven in voor een extra bite. Of plaats het op de bbq. Let op dat het niet verbrand door de suiker in de marinade! Snijd de witte uien in ringen en bak deze (in dezelfde pan) op tot ze licht karamelliseren.

Serveer de pulled oesterzwam in een wrap of op een broodje met de uien, fijngesneden komkommer en je favoriete saus!

Serveertip: dit recept gaat heel goed samen met een frisse koolsalade!

Geplaatst in ,

Deel dit recept: