Ontbijtcake
Dit heb je nodig:
- 1 appel, in kleine stukjes
- 60 g rozijnen, 30 minuten geweekt in warm water
- 2 bananen
- 4 ontpitte dadels
- 4 ontpitte gedroogde pruimen
- 6 gedroogde abrikozen
- 125 g havermout
- 1 ei
- 1 tl zuiveringszout (baking soda)
- kaneel
- gemalen kokos
- roomboter, om het blik in te vetten of bakpapier
Zo maak je het klaar:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet het cakeblik in met roomboter of bekleed het blik met bakpapier.
Meng de geweekte rozijnen met de stukjes appel in een schaal en strook er lekker veel kaneel en kokos overheen. Hak de abrikozen in stukjes. Meng alles goed door elkaar.
Doe de dadels samen met de pruimen, de bananen en de havermout in de keukenmachine. Meng dit tot een egale massa. Voer daarna het ei en het zuiveringszout toe en draai de keukenmachine nog 30 seconden rond.
Schep het appel mengsel door het beslag. Zorg dat het mengsel goed door het hele beslag is verdeeld. Schep het beslag in het blik. Zorg dat het beslag goed verdeeld is en strijk het nog even glad met de achterkant van een eetlepel.
Bak de cake voor 30 minuten in de voorverwarmde oven. Hier is de saté prikker ook weer een handig hulpmiddel, als je de prikker schoon uit het beslag kan halen, is je cake goed. Laat de cake afkoelen voordat je hem uit het blik haalt.
Bron: Roos en Liek, Proeflokaal; lekkers uit de buurt