Koolrabisoep
Dit heb je nodig:
2 grote koolrabi
4 sjalotjes
2 knoflookteen
1 rode chilipeper
600 ml water
2 el sesamolie
2 el olijfolie
Verse gember, circa 4 bij 2 cm
Een limoen (evt. een extra limoen bij het serveren)
200 ml kokosmelk
1 tl zeezout, meer naar smaak
Zwarte peper naar smaak
Een paar stengels bosui
Zo maak je het klaar:
Snijd de sjalotjes, knoflook, gember en peper (eerst de zaadlijsten verwijderen) in fijne stukjes. Schil de koolrabi en snijd deze in grovere stukken.
Plaats een grote pan boven middel laag vuur en fruit de sjalotjes in de olijfolie tot ze mooi glazig zien. Voeg dan de knoflook toe en fruit nog een minuut of 2 (zorg dat de knoflook niet verbrandt). Voeg dan de peper, gember, koolrabi, het water, de sesamolie en het zout toe. Roer even door en breng het geheel aan de kook. Sluit de pan dan af met een deksel en laat de soep borrelen op laag vuur gedurende 20 minuten.
Pureer het geheel met een staafmixer en voeg dan de kokosmelk toe. Mocht je de soep te dik vinden, voeg dan nog wat water toe en eventueel wat extra zout. Breng de soep tot kookpunt maar laat de soep niet door koken, zet het vuur uit. Knijp de limoen uit boven de pan en voeg wat zwarte peper naar smaak toe. Snijd wat bosui in stukken en voeg een flinke hand bosui en eventueel een schijfje limoen toe wanneer je de soep serveert.