Vegan met a friends kitchen

Zoals jullie wellicht al weten werken we samen met Isabel van a friends kitchen. Regelmatig deelt Isabel met ons haar recepten en zorgen wij dat er een mooi pakket voor jullie klaar staat zodat jullie thuis aan de slag kunnen. Deze keer heeft ze een heerlijke citroenrisotto met gegrilde groene asperges uitgezocht. Bij risotto hoort vaak ook parmezaanse kaas. Als je 100% vegan eet dan is dat dus niet mogelijk. Maar wat is nu een goed alternatief.

Isabel vertelt hier zelf over in haar blog:

‘Ik vind risotto zo lekker.  Toen ik voor veganisme koos, was ik absoluut niet bang om dit gerecht minder lekker te gaan vinden door het ontbreken van Parmezaanse kaas. Ik had me al goed ingelezen over het gebruik van edelgistvlokken en ben gaan experimenteren met twee verschillende producenten: BioToday en Vantastic Foods. De Vantastic Foods heeft het uiteindelijk gewonnen van BioToday. Niet alleen vanwege de prijs (verschil prijs/kg is €23,44), maar ook vanwege het feit dat mijn risotto’s met deze vlokken veel romiger worden. Waar je wel op moet letten wanneer je edelgistvlokken gebruikt, is dat ze vocht opnemen. Dus wanneer ik de vlokken toevoeg aan mijn risotto schenk ik daar automatisch een beetje bouillon bij. Anders trekt je smeuïge risotto namelijk best wel droog en dat is zonde want die smeuïgheid met een kleine bite maakt de risotto een top gerecht! ‘

Edelgistvlokken zorgen, zeker in combinatie met noten en/of zaden, voor een hartige kaas-achtige smaak. Verrassend! Om deze reden worden ze dan ook vaak door veganisten gebruikt.

Je kan ze zowel warm (bijvoorbeeld als smaakmaker in ‘kaassaus’), of koud in een salade verwerken. Als ik de smaak ergens mee kan vergelijken is parmezaanse kaas

Wat is edelgist eigenlijk?

Edelgist s een gedroogde, inactieve gist die groeit op, en zich voedt met, melasse. Na verhitting wordt de gist gedroogd en ontstaan er vlokken of ‘schilfers. Edelgist bevat van nature vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur.” De B-vitamines dragen bij aan het vergroten van de weerstand, het versterken van het metabolisme, het gezonder maken van de huid en het haar. Vitamine B6 zorgt voor vermindering van vermoeidheid.Edelgistvlokken komen het beste onverhit tot hun recht. Verder is het misschien goed om nog eens te benadrukken dat edelgist een inactief gist is. Dat betekent dat mensen die bijvoorbeeld een gistvrij dieet volgen in verband met Candida, geen last van edelgist zouden kunnen krijgen. Edelgistvlokken zijn rijk aan plantaardige eiwitten en daarmee een mooie toevoeging voor iemand die veganistisch eet. Kortom: als je genoeg edelgist eet, krijg je vanzelf een prachtige huid, keiharde nagels, lang glanzend haar en ben je nooit meer moe! Grapje natuurlijk. Maar feit is wel dat edelgist niet alleen een lekkere ‘extra’ bij de maaltijd is, maar ook daadwerkelijk iets voor je gezondheid doet.

Wil je dit ook eens proberen? Wij hebben voor de pakketten gekozen voor de edelgistvlokken van Vantastic foods en volgen dus het advies van Isabel op. De pakketten staan voor jullie klaar en het recept vind je op de site van Isabel

Geplaatst in
Tags:

Deel dit bericht: