Zuurkoolovenschotel met appel, ui en gemengde noten

 In Aardappel, Appel, Recepten, Zuurkool

Dit heb je nodig:

  • 1 kg vastkokende aardappelen
  • Zout en peper
  • 2 uien (in halve ringen)
  • 500g zuurkool (afgespoeld en uitgelekt)
  • 2 laurierblaadjes
  • 150 ml appelsap
  • 2 appels goudrenet (gewassen)
  • 100g gemengde noten (grof gehakt)
  • 3 takjes tijm
  • ½ tl kummelzaad (karwijzaad)
  • ½ tl nootmuskaat
  • ½ tl kerriepoeder
  • 250 ml (volle) melk
  • 3 el + een beetje roomboter

Zo maak je het klaar:

Schil de aardappels, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in ca. 20 min gaar in water met wat zout.


Giet de aardappelen af in een vergiet en doe ze terug in de pan. Voeg de melk en 1 el boter toe en stamp tot een puree. Breng op smaak met zout, peper en de nootmuskaat.


Verwarm de oven voor op 160 graden.

Fruit ¼ van de ui in 1 el roomboter glazig. Voeg de zuurkool, de laurier en het kummelzaad toe en blus af met het appelsap. Laat het met het deksel op de pan ca 15 min zacht stoven.


Verwijder intussen het klokhuis uit de appels en snijd de appels in mooie gelijke halve plakjes. Leg ¾ van de plakjes bij de zuurkool en laat ca 5 min meesmoren. Breng alles op smaak met zout, peper en het kerriepoeder.


Vet de ovenschaal in met wat boter en bedek de bodem met het appel-zuurkloolmengsel. Schep daarboven op de puree en strijk het een beetje glad met een lepel of vork. Bak de schotel ca 20 min in de oven.


Bak ondertussen de rest van de uien goudbruin in 1 el boter. Meng de gebakken uien met de noten en de rijm.

Neem de zuurkoolschotel uit de oven en leg er de overgebleven appelplakjes op. Strooi het ui-noten-tijmmengsel over de schotel en bak de schotel nog ca 5 min in de oven.

 

Foodies november 2019

Recent Posts

Laat een bericht achter

0