Zoetzure ingemaakte augurken

 In Augurken

Dit heb je nodig:

  • augurken
  • jeneverbessen
  • mosterdzaad
  • takjes verse dragon
  • dille zaadkoppen
  • sjalotjes
  • teentjes knoflook
  • peperkorrels
  • rietsuiker
  • witte azijn (inmaakazijn)
    (verhouding: 1 liter azijn op 125 gram suiker)

Niet alle kruiden zijn noodzakelijk. Naar eigen smaak en ideeën. Andere kruidenvarianten: Spaanse pepertjes en kruidnagels erbij.

Zo maak je het:

Was en schrob de augurken goed schoon. Bestrooi ze rijkelijk met zout en laat ze 24 tot 36 uur in een bak, op een donkere koele plaats (de kelder) liggen. Het vocht wordt eruit getrokken en de schil wordt daardoor harder.


Je hebt nu fris, fraai groen ogende augurken. Mooi om te zien. Giet het vocht weg. Dep de augurken droog.


Breng in een grote pan water aan de kook en doe hier in de schone potten en deksels. Zo worden deze ontsmet. (De pan zal niet alles kunnen bevatten, dus bijvullen, al naar gelang de hoeveelheid in te maken augurken.)


Maak de sjalotjes en knoflooktenen schoon. Kies schone, mooie takjes dragon. Zet alles binnen handbereik.


Warm in een pannetje de azijn met suiker: 1 liter azijn en 125 gram rietsuiker. Roer het tot de suiker is opgelost.


Haal met een groentetang of lange houten lepel een pot uit het kokende water, snel laten uitlekken. Doe er wat van de ingrediënten in en vul ‘m met augurken.


Giet de zoetzure azijn erover. Minstens tot de augurken onder staan, maar zo vol mogelijk is beter, ingeval een augurk gaat drijven.


Vis het deksel uit het kokende water en draai de pot goed dicht. Minstens drie weken wegzetten.

Bron: www.mergenmetz.nl

Recent Posts

Laat een bericht achter

0