fbpx

Zoete aardappel en verse vijgen

 In Bosui, Vijgen, Zoete aardappel

Dit heb je nodig:

  • 4 kleine zoete aardappel (1 kg)
  • 5 eetl. Olijfolie
  • 4 dessertl. Balsamico
  • 20g fijne kristalsuiker
  • 12 bosuien (overlangs doormidden en dan in stukken van 4cm)
  • 1 rode chili peper in smalle ringen
  • 6 verse rijpe vijgen in 4-en
  • 150 g zachte (geiten)kaas naar keuze, verkruimeld

zeezout en zwarte peper

Zo maak je het:

Verhit de oven tot 240 c.


Was de zoete aardappel, snijd ze overlangs doormidden en elke helft dan in 3 lange parten.
Meng er 3 eetl. Olijfolie, 2 theel. Zout en wat zwarte peper door.


Schik de parten op de schilkant op een bakplaat en rooster ze in ca 25 minuten in de oven tot ze gaar maar niet te zacht zijn. Haal ze eruit en laat ze afkoelen.


Breng de balsamico-azijn met de suiker in een steelpan aan de kook en laat hem op een laag vuur 2-4 minuten inkoken. Haal de pan van het vuur als de azijn nog vloeibaarder is dan honing. Hij wordt bij het afkoelen dikker. Roer er een druppel water door als hij te dik is om te sprenkelen.
Schik de zoete aardappelen op een grote schaal.


Verhit de overgebleven olie in een middelgrote pan en bak bosui en chilipeper regelmatig roerend 4-5 minuten op halfhoog vuur; laat de chili niet te donker worden. Schep de olie met ui en chilipeper over de zoete aardappelen.


Leg de partjes vijg ertussen en besprenkel alles met de balsamico. Serveer het gerecht op kamertemperatuur, eventueel met verkruimelde geitenkaas erover heen.


Bron: Jerusalem, Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi

Recent Posts

Laat een bericht achter

0