Wortelsalade met tahin

 In Recepten, Salade, Wortel

Dit heb je nodig:

  • 2 volle el gemengde pitten en zaden
  • 1 teen knoflook
  • 1 citroen
  • 400g verschillende gekleurde wortelen
  • 2 knapperige handappels

Zo maak je het:

Rooster de pitten en de zaden in een droge koekenpan met anti-aanbaklaag op matig vuur al omscheppend tot ze goudbruin zijn. Doe driekwart van dit mengsel met een snufje zeezout in een vijzel en wrijf er een vrij fijn poeder van.


Pel de knoflook, doe hem bij het poeder in de vijzel en wrijf er een pasta van. Pers het citroensap erbij en meng er 1 eetl extra vergine olijfolie en een drupje rode wijn azijn door om er een zalige, tahin-achtige dressing van te maken.


Was de wortels en snijd ze met een scherp mes of een julienne mes van een mandoline in dunne luciferreepjes. Verwijder de klokhuizen uit de appels, snijd de vruchten op dezelfde manier als de wortels en hussel beide door de dressing. Proef, voeg naar smaak zeezout en zwarte peper toe en strooi de rest van de pitten en zaden erover.

 

Bron: Jamie Olivier, 5 ingrediënten. 


Wat als je geen vijzel hebt?
Probeer eens het volgende:

Als je een marmer blad hebt in je keuken leg je hier de zaadjes op en zet hierop een pan of kookpot met een stevige bodem, zet hierop wat druk terwijl je zachtjes een heen en weer draaiende beweging maakt.

Heb je geen marmer vindt dan een zo hard mogelijk oppervlak (bamboe snijplank, glazen snijplank zonder pootjes onder) en doe dan hetzelfde.

Een andere methode is twee pannen gebruiken met een stevige en vlakke bodem. De ene pan zet je onderste boven en op de bodem hiervan leg je de zaden, dan pak je de tweede pan en hiermee plet je de zaden.

Als het goed is gaan de zaadjes flink geplet zijn.

Recent Posts

Laat een bericht achter

0