Vijfschaft

 In Aardappel, Appel, Bonen, Wortel

Dit heb je nodig:

  • 250g bruine bonen
  • 1 tl zout
  • 250g winterwortel
  • 2 uien
  • 250g aardappel
  • 2 zure appels
  • 200g ontbijtspek in reepjes
  • 1 rookworst
  • Allesbinder
  • 25g boter
  • Zout
  • Versgemalen peper

Zo maak je het:

Laat de bruine bonen 24 uur in een pan met water weken. Breng de bonen in het weekwater met het zout aan de kook en laat ze op laag vuur 30 min zachtjes doorkoken.


Schrap de wortel en snijd in blokjes.
Maak de uien schoon en snijd deze in ringen.


Schil de aardappelen en snijd in vieren. Doe de winterwortel, de uien en de aaradappelen bij de bruine bonen. Zorg dat alles net onder water staat en breng aan de kook. Laat alles 40 minuten op laag vuur zachtjes doorkoken.


Schil de appels, verwijder de klokhuizen en verdeel ze in partjes. Doe ze de laatste 10 minuten van de kooktijd bij het aardappel-bonenmengsel.


Wel de rookworst intussen 15 minuten in heet, niet kokend water. Bak de plakjes ontbijtspek langzaam uit in een koekenpan.


Giet dan het vocht van het gerecht af, vang dat op in een pannetje en bind het met wat allesbinder tot een sausje, Roer de boter erdoor en breng dit sausje op smaak met zout en versgemalen peper.


Doe de vijfschaft in een voorverwarmde schaal, giet het sausje erover en leg er de in plakjes gesneden rookworst en plakjes uitgebakken spek op.

 

Bron: vandaag een Nederlands streekgerecht.

Recent Posts

Laat een bericht achter

0