Tuinbonen: een maaltijdsalade

Door Marielle van Overveld in Geen categorie Recepten op 14 juni, 2017 -

boerentenen.

Je houdt ervan of je gruwelt. Ook in mijn gezin zijn de meningen over tuinbonen verdeeld. Ik hoor absoluut bij de eerste categorie. Alleen het doppen is al een feest. Een teil voor de schillen en een pannetje voor de bonen. Lekker buiten in de zon. Vroeger mocht ik dat bij onze oudere buurvrouw komen doen als ze de tuinbonen in haar moestuin had geoogst. ‘Boeretenen’ noemde ze ze en dat  alleen vond ik al bijster interessant.

Daarna kookte ze ze voor me en bakte ze er nieuwe aardappeltjes bij……  Deze herinneringen zullen vast een rol spelen bij mijn positieve gevoelens jegens de tuinboon.

dubbeldoppen

Mocht je het witte velletje echt te bitter vinden dan kun je de tuinbonen ook dubbeldoppen. Dit doe je als volgt:

Voordat je ze nogmaals kunt doppen, moet je ze eerst blancheren. Gebruik water zonder zout en houd een kooktijd van 2 minuten aan. Spoel ze dan direct af met ijskoud water. Daarna kun je ze dubbel doppen door met een klein scherp mesje of je nagel een sneetje te maken tegenover de navel van de boon. Met wat zachtjes drukken op de navel wip je de tuinboon er dan zo uit, waarna je deze verder kunt bereiden. Je moet er wel rekening mee houden dat de kooktijd nu beduidend korter wordt.

Couscous met tuinbonen.

Maaltijd)salade voor 4 personen:

300 gr couscous
1 kg tuinbonen
1 komkommer
1 bosje radijs
4 lente-uien of 1 kleine rode ui
4 el olijfolie
2 el citroensap of witte wijnazijn
1 bosje munt
1 bosje peterselie
eventueel 200 gr fêta
zout en peper

 

Bereidingswijze
Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Dop de tuinbonen en blancheer ze 2 minuten in kokend water. Giet af en leg ze in een bak met koud water. Snijd de komkommer in de lengte in vieren. Verwijder de zaadjes en snijd de komkommer vervolgens in kleine blokjes. Snijd de radijsjes in kwarten. Snijd de lente-uien in dunne ringetjes of snipper de rode ui. Snijd de munt en peterselie fijn. Roer de couscous los en breng goed op smaak met olijfolie, citroensap, zout en peper. Voeg de tuinbonen, komkommer, radijs, ui, munt en peterselie toe aan de couscous en meng alles goed door elkaar. Brokkel ten slotte eventueel de fêta over de couscous.

bron: https://www.groentenabonnement.nl/

HET LAATSTE NIEUWS