traditionele aspergesoep

 In Asperges, Recepten, Soep

Dit heb je nodig:

500g aspergestukken
1 liter bewaard kookvocht of 1 liter water
2 tabletten kippenbouillon
1 klontje roomboter
1 eetl suiker
50g roomboter
60g gezeefde bloem
1 eierdooier
100 ml melk (of slagroom)
2 eetl. Versgehakte bieslook
Peper en zout
Evt wat ham of zalm voor de garnering

Zo maak je het:

Schil de aspergestukken. Eventuele houtachtige onderkant eraf snijden. De asperges in stukken snijden. Kopjes even apart houden.


In een pan 1 liter water, of het bewaarde kookvocht, aan de kook brengen. Voeg de suiker, roomboter en de bouillontabletten toe. Zodra het water kookt de in stukjes gesneden asperges erbij doen en beetgaar koken. De kopjes pas op het laatst meekoken. Zeef de asperges uit het kookvocht.


We gaan nu een roux maken. Verhit hiervoor de boter in een pan met een dikke bodem totdat deze stopt met bruisen. Zorg ervoor dat de boter niet verkleurt. Zet het vuur laag en voeg de gezeefde bloem toe. Meng het geheel goed met een spatel. Laat alles op een laag vuur onder voortdurend roeren ca 1 a 2 minuten doorgaren zonder te kleuren. Voeg nu geleidelijk de bouillon toe aan de roux. Door blijven roeren tot de massa glad is. Doe de aspergestukjes weer terug in de soep en laat nog 5-8 minuten zachtjes koken.


Klop ondertussen de eierdooier los met de melk (of slagroom). Giet nu een klein beetje van de warme soep bij dit mengsel in de kom en roer goed door, dit om schiften tegen te gaan. Giet nu alles weer bij de soep en laat goed doorwarmen maar niet meer koken.


Breng op smaak met peper en zout. Bestrooi met wat vers gehakte bieslook.

Garneer met fijngesneden ham of zalm

Recent Posts

Laat een bericht achter

0