Pittige salade van biet, prei en walnoten

 In Bieten, Prei, Salade, Walnoten

Dit heb je nodig:

  • 4 middelgrote rode bieten (600g in totaal na garen en schillen)
  • Ca 400g middelgrote preien in stukken van 10 cm.
  • 15g verse koriander, grofgehakt
  • 25g rucola
  • 50g granaatappelpitten

Dressing:

  • 100g walnoten, grofgehakt
  • 4 tenen knoflook, fijngewreven
  • ¼ theel. Chilivlokken
  • 4 eetl. Appelazijn
  • 2 eetl. Tamarinde water (toko)
  • ½ theel. Walnotenolie
  • 2 ½ eetl. Arachide olie
  • 1 theel. Zout

Zo maak je het:

Verhit de oven tot 220 gr.


Verpak de bieten afzonderlijk in een stuk aluminiumfolie en rooster ze afhankelijk van het formaat in 60-90 minuten in de oven gaar. Als ze gaar zijn kunt u er makkelijk de punt van een mes insteken. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.


Pel de bieten als u ze kunt hanteren, snijd ze doormidden en dan elke helft in partjes dia aan de ‘rugkant’ 1 cm breed zijn. Doe ze in een kom en zet opzij.


Doe de stukken prei in een middelgrote pan met gezouten water, breng het aan de kook en laat de prei zachtjes in 10 minuten net gaar worden; het is belangrijk de prei niet te hard te laten koken en niet te gaar te laten worden omdat de stukken dan uiteen vallen. Giet ze af, spoel ze onder de koude kraan en snijd elk stuk in 3 stukjes; dep ze droog en doe ze in een andere kom (niet bij de biet) en zet opzij.


Vermeng de ingrediënten voor de dressing en laat hem 10 minuten intrekken.


Verdeel de walnotendressing en de koriander gelijkelijk over beide groenten. Proef ze en voeg naar smaak nog wat meer zout toe.


Verdeel voor het opdienen het grootste deel van de bietenpartjes op een platte schaal, zet er een dotje rucola op met daarop het grootste deel van de prei, gevolgd door de overgebleven biet en eindig met de overgebleven prei en rucola. Bestrooi de salade met granaatappelpitten en dien hem op.

 

Yotam Ottolenghi: Jeruzalem

Recent Posts

Laat een bericht achter

0