Oma’s groentensoep

 In Bleekselderij, Bloemkool, Prei, Wortel

Dit heb je nodig:

  • 1 runderschenkel
  • 1 prei
  • 2 stengels bleekselderij
  • 3-4 worteltjes
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • bosje verse kruiden (bijv. tijm, selderij, rozemarijn, peterselie)
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • enkele peperkorrels
  • zout

Zo maak je het klaar:

Pak een grote soeppan en leg de schenkel hierin. Giet er 2,5 à 3 liter water bij (met minder water wordt de bouillon wat sterker van smaak) en voeg de kruiden en specerijen toe. De verse kruiden kun je samenbinden met de laurierblaadjes tot een bouquet garni.


Snijd de bleekselderij, prei en wortels in grove stukken en doe die ook in de pan. Voeg ook een schepje zout toe en breng dan alles aan de kook. Als het kookt, zet je het vuur zacht en laat je de soep ongeveer drie uur zachtjes trekken.


Als de bouillon lang genoeg heeft gekookt, zet je het vuur uit en giet je de bouillon door een zeef. Wanneer je echt heldere bouillon wilt, gebruik dan een kaasdoek.


Voor een sterkere smaak laat je de gezeefde bouillon eventueel nog wat inkoken. Proef de bouillon en voeg naar smaak peper en zout toe.


Met het vlees van de schenkel en wat verse groenten (bijv. stukjes bloemkool, courgette, doperwtjes, prei of broccoli) maak je er een lekker soepje van. Je kunt natuurlijk ook wat quinoa, rijst of macaroni toevoegen om de soep nog meer te vullen.


De bouillon zelf is tevens een goede basis voor bijvoorbeeld ragout. Zet een aantal bakjes van je zelfgemaakte bouillon in de vriezer zodat je altijd een pannetje ‘verse’ soep kunt maken.

 

Bron: degezondekok.nl

Recent Posts

Laat een bericht achter

0