Sanne’s no-bake cheesecake met abrikozen-sinaasappel jam

Dit heb je nodig: 

  • 250 gram maria biscuits
  • 200 gram roomkaas
  • 125 ml verse slagroom
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 1 citroen
  • 40 gram kristalsuiker

    Voor de jam
  • 350 gram abrikozen ontpit
  • 280 gram geleisuiker
  • 1 eetl. citroensap
  • 1 eetl. sinaasappelsap
  • Rasp van 1 sinaasappel
  • Duimstukje gember, geschild en geraspt

Zo maak je het klaar:

Smelt de boter in een steelpan op laag vuur. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil van een halve citroen. Halveer en pers de citroen uit. Maal de koekjes tot kruim. Giet de gesmolten boter bij het koekjeskruim en mix kort tot alles is gemengd. Verdeel het mengsel over een kleine springvorm. Zet in de koelkast.


Roer de roomkaas los met het citroenrasp-, en sap en 40g suiker. Klop de slagroom stijf. Meng de slagroom met het roomkaas mengsel. Verdeel dit over de koekjesbodem. Zeg de taart minstens 1 uur in de koelkast om op te stijven.


Voor de jam: Was het fruit onder de kraan en dep droog, ontpit de abrikozen. Doe het fruit met de rest van de jam ingrediënten in een steelpannetje met een dikke bodem en breng aan de kook. Zet het vuur lager als de jam kookt en laat 5 minuten zachtjes doorkoken.


Doe de geleiproef: haal de achterkant van een lepel door de jam en maak een streep met je vinger (let op, jam is warm). Als de streep blijft staan, dan is de jam goed. Wanneer de streep verloopt, kook dan nog even door.


Leg de lege en schone potjes die je gaat gebruiken in een pan met kokend water. Kook de potjes en de doppen enkele minuten. Haal de potjes met een tang uit het water en laat afkoelen op een schone theedoek. Vul de gesteriliseerde potjes. Draai de deksel erop en zet de potjes op zijn kop weg om af te koelen. Wanneer de deksel vacuüm is getrokken, kun je de jam enkele maanden bewaren.


Haal de cheesecake uit de koeling en bestrijk deze met een dikke laag afgekoelde jam.

Geplaatst in ,

Deel dit recept: