Koolrabi, wat kun je ermee?

Door Marielle van Overveld in Recepten op 04 oktober, 2017 - No comments

Koolrabi is een redelijk onbekende groente die we niet zo vaak op het menu zetten. Toch  mis je dan iets.

Het is een groente met prachtige ovale tot bolronde knollen. In tegenstelling tot nauw verwante soorten als koolraap is het echter een stengelknol, die niet onder, maar vlak boven de grond groeit.

Koolrabi bevat amper calorieën  maar verder is het een goede bron van onder meer voedingsvezel, magnesium, calcium en vitamine C. Ook bevat koolrabi  kalium. Koolrabi is dus met recht erg gezond te noemen.

Je kunt koolrabi  zowel rauw als gekookt eten. Rauw smaakt het als radijs, licht pittig, met een iets zoetige hint van selderij. De textuur is fris, eveneens radijsachtig, bijna als van een appel. Gekookt doet koolrabi eerder denken aan bloemkool, maar dan iets pittiger, met de structuur van de steel van bloemkool of broccoli. Ook dan heeft het overigens weer een iets zoetige noot, zoals van de verwante koolraap.

Maar je kunt er ook een heerlijke soep van maken:

PREI- EN KOOLRABISOEP

 

Benodigdheden:

  • 1 prei
  • 1 koolrabi
  • 1 aardappel
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel sambal
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1/2 theelepel ketoembar
  • pluk verse bladpeterselie
  • 1 bouillonblokjes (voor 1/2 liter soep)

 

 

Bereiding:

Snijd de prei in ringen, was ze goed en laat ze uitlekken in een vergiet. Was de koolrabi, snijd de uiteinden eraf en snijd hem in blokjes. Schil de aardappel en snijd hem in kleine stukken. Snipper de ui, hak een deel van de peterselie en pers de knoflook. Verhit vervolgens de olijfolie in een soeppan en voeg de uien, knoflook en sambal toe. Bak deze aan tot de uien glazig zien en schep dan de preiringen, gehakte peterselie en de stukjes koolrabi en aardappel erbij. Strooi tevens de gemberpoeder en ketoembar er overheen en braad het mengsel licht aan. Doe tenslotte de bouillonblokjes en 1/2 liter water erbij en breng het geheel aan de kook. Laat de soep nu 10 minuten op een laag pitje doorkoken tot de aardappels en koolrabi gaar zijn. Pureer de soep met een staafmixer en klaar is de soep! Schenk de soep in 4 kommen en garneer het met de resterende peterselie.

www. receptenweb.wordpress.com

HET LAATSTE NIEUWS