Koolraap mosterdsoep

 In Aardappel, Appel, Koolraap, Wortel

Dit heb je nodig:

  • 125 gram aardappels, kruimig, geschild, in blokjes
  • 1 winterpeen, geraspt, in plakjes
  • 1 grote koolraap, geschild, in blokjes
  • 1 flinke goudreinetten, afhankelijk van het formaat (of een andere, zoetzure appel), geschild en in blokjes
  • 1 kleine ui
  • 1 a 2 flinke eetlepels grove mosterd (liefst met hele mosterdzaadjes erin, ik gebruikte grove mosterd met hele mosterdzaadjes en witte wijn)
  • 1 el boter
  • 1 liter groentenbouillon (zelfgemaakt of van een blokje)
  • 250 ml melk
  • 2 tl piment (ook wel genoemd: long tai)(meer mag ook, lekker naar smaak!)
  • zout en peper naar smaak

Zo maak je het:

Verhit de boter in een soeppan, doe de ui erbij en schudt de pan, zodat alle ui bedekt is met boter. Fruit de ui, op laag vuur, tot ‘ie glazig en goudbruin is.


Neem hier gerust de tijd voor, zo’n 10 minuten om te beginnen. Hoe langer, hoe zoeter de ui wordt. Roer regelmatig, zodat de ui niet verbrandt.


Doe de piment, winterpeen, de koolraap, de aardappels en de appelblokjes bij de ui. Bak een paar minuten zachtjes mee.


Doe de bouillon en de melk bij de groenten en breng aan de kook. Laat, als de soep eenmaal kookt, minimaal 20 minuten doorpruttelen, in ieder geval tot alle groenten goed gaar zijn. Blijf tussendoor roeren, zodat ‘ie niet aanbrandt.


Pureer de soep, bijvoorbeeld met een staafmixer, tot een gladde massa. Voeg nu de mosterd toe, zoveel als je lekker vindt: blijf proeven tussendoor.


Breng op smaak met peper en zout, klaar!

 

Bron: dianevanewijkl.nl

Recent Posts

Laat een bericht achter

0