fbpx

Bruine bonensoep

 In Aardappel, Bruine bonen, Prei, Uien, Wortel

Dit heb je nodig:

  • 500g gedroogde bonen of bruine bonen uit blik (voor een snellere soep)
  • Diverse soepgroenten in stukjes gesneden (ui, winterwortel, aardappel, prei, knolselderij)
  • Klein bosje peterselie
  • laurierblad
  • 150g rookspek
  • Rookworst
  • Zout en peper naar smaak.

Zo maak je het klaar:

Begin deze soep minimaal een dag van tevoren. Zet ’s avonds de bonen te week in een pan met ruim water. Laat de hele nacht staan.

Spoel de bonen de volgende ochtend en breng ze met ruim water aan de kook. Laat de bonen zachtjes gaar koken.


Als de bonen bijna gaar zijn, giet ze dan in een grote soeppan en vul het vocht aan tot ca 2 liter met water of bouillon.

Voeg daarna de groentes toe samen met het spek en een laurierblaadje.

Laat de soep nog een uur pruttelen tegen de kook aan.


Voeg een kwartier voor het einde de rookworst in zijn geheel toe.

Voeg nog wat water of  bouillon toe als de soep te dik lijkt.

Haal de spek, de worst en het laurierblad uit de soep.


Pureer de soep gedeeltelijk glad met een staafmixer (niet helemaal glad pureren!)

Snij de worst en de spek in stukjes en doe deze weer bij de soep.

Breng op smaak met zout en peper en voeg wat fijngehakte peterselie toe.

Recent Posts

Laat een bericht achter

0