fbpx

Artisjok

 In Artisjok

Dit heb je nodig:

  • 1/2 citroen
  • snufje zout
  • artisjokken

Dressing:

  • 1 el mosterd
  • 1 el witte wijn azijn
  • 3 el goede kwaliteit olijfolie
  • 1 kleine sjalot of bosui, fijn gesneden
  • 1/2 el fijngesneden dragon (of peterselie)
  • snuf zout en peper

 

Zo maak je het:

Stap 1:
Zet een pan (plus deksel) met ruim water op het vuur met wat citroensap (1/2 citroen) en eventueel een kleine snuf zout aan toevoegen. Let op: artisjok heeft niet veel zout nodig, dus niet te veel! Het water moet de artisjokken helemaal bedekken.


Stap 2:
Spoel de artisjokken goed onder koud water. Leg ze dan op zijn kop om uit te lekken. Haal met een scherp mes de steel eraf en de eventuele draden die uit de artisjok bodem komen. Haal eventueel de scherpe puntjes van de buitenste bladeren eraf en de harde bladen aan de zijkant, waar geen ‘vlees’ aan zit.


Stap 3:

Leg de artisjokken gelijk in het kokende water, ivm verkleuring, en kook voor ongeveer 20-25 min. De kooktijd hangt natuurlijk af van de grootte van de artisjok. De baby artisjokken zijn ongeveer in 15 min klaar, een grotere versie duurt soms 30 min.

De artisjokken zijn gaar wanneer je makkelijk met een puntje van je mes in de onderkant kunt prikken en wanneer je de blaadjes makkelijk eraf kunt halen.

Laat ze goed uitlekken.


Stap 4:

Een dressing is een belangrijk onderdeel van de artisjok, dit geeft ze een extra smaakje mee. Voor mijn favoriet meng je alle ingrediënten die genoemd zijn voor de dressing tot een mooie dikke dressing.


Stap 5:

Trek de blaadjes er een voor een af en dip deze met het eetbare deel in de dressing. Eet alleen het deel wat licht van kleur is (aan de onderkant), door het met je tanden van het blaadje af te schrapen. Op een gegeven moment worden de blaadjes zachter, dan kun je alle blaadjes er in een keer vanaf halen. Op dat moment komt de binnenkant van de artisjok in zicht, wat harig is en prikt. Haal dit eraf met een lepeltje of je handen, want dit kun je niet opeten! Ten slotte houd je het hart over; het lekkerste deel van de artisjok. Je beloning voor al het harde werken ;)!

 

Bron: www.beginspiration.nl

Recent Posts

Laat een bericht achter

0